varkenslatijn

adelaarsvaren
Pteridium aquilinum, giftige plant, geeft ademhalingsproblemen bij varkens.

Toxiciteit

adelaarsvarenDe bladeren bevatten het enzym thiaminase, dat vitamine B1 afbreekt (en zodoende voor een vitamine B1…

afbiggen
Biggen, werpen van jongen bij het varken.

backsteinblattern
Typische verheven vierkante, rode vlekken in de huid bij vlekziekte.

barg
Borg, gecastreerd mannelijk varken.

beer
Mannelijk varken.

berengeur
Onaangename geur in varkensvlees van volwassen ongecastreerde beren, veroorzaakt door de stoffen androstenon en skatol. Door castratie of…

Een varken is een evenhoevig dier met aan elke poot 2 hoeven en een bijklauw.  Op de bijklauw wordt niet gelopen, maar deze dient voor 'houvast' in bijvoorbeeld de modder.

Als varkens voldoende beweging krijgen op een harde ondergrond (beton, tegels, enz.) zullen de hoeven op een natuurlijke manier slijten. Omdat veel hobbyvarkens op een te zachte ondergrond lopen (zand, gras, modder) slijten de hoefjes niet voldoende.

Een andere oorzaak van het doorgroeien van de hoeven kan…

Soms zie je wormen (als spaghetti) in de ontlasting.Dit is alarmerend: je varken heeft veel wormen, en moet met spoed behandeld worden!

Onderzoek van de ontlasting op wormeieren (coprologisch onderzoek) kan gedaan worden door de Gezondheiddienst voor Dieren in Deventer, soms door je eigen dierenarts of op afspraak door dierenarts Peter Klaver.

Verschijnselen die wijzen op een worminfectie zijn vermageren ondanks goed eten, te lang haar, vaak ruig zittend, achterblijven in de…